Wat betekent hwaet?

5 nov

Beowulf is een van de oudste bekende literaire werken in het Engels – of om precies te zijn, in het Oud-Engels, de voorloper van het moderne Engels zoals wij dat kennen. Het gedicht is ca. 13 eeuwen oud en we weten niet precies wie het geschreven heeft.

Wat we wel dachten te weten, is wat de tekst betekent. Maar volgens Dr. George Walkden van de Universiteit van Manchester hebben we de eerste zin van Beowulf al die tijd verkeerd geïnterpreteerd. Omdat niemand meer Oud-Engels spreekt, kunnen we geen native speaker vragen om een uitleg van de tekst. Helemaal zeker weten of de aanpassing van Dr. Walkden terecht is, kunnen we dus niet – maar het concept dat ons begrip van betekenis en dus van de vertaling kan veranderen, is zeer interessant.

Lees hier het hele artikel uit de Engelse krant The Independent, of hier een artikel in het Nederlands uit de NRC.

 

Comments are closed.

VERTALEN TEKSTREDACTIE BIJLES ENGELS NEDERLANDS