Vertalen van Rivalen

20 aug

De herfst komt er al weer aan en dat is te merken – de rust van de zomer is voorbij en het werk is overal weer in volle gang. Ik heb net de vertaling afgerond van een van de interessantste teksten die ik tot nu toe heb mogen vertalen: de catalogustekst van de expositie Rivalen aan het Haagse Hof die vanaf eind oktober te bezichtigen zal zijn in het Haags Historisch Museum. Wat een heerlijk onderwerp! Geschiedenis, prinsen en koninginnen, hofintriges, dure juwelen en de bejubelde Hollandse schilderkunst, allemaal in één tekst – en straks ook te zien in één expositie! Als je houdt van kunst met een verhaal zal je je zeker vermaken bij deze expositie, die de rivaliteit toelicht tussen Amalia van Solms, vrouw van stadhouder Frederik Hendrik, en Elizabeth Stuart, Koningin van Bohemen.

Elizabeth Stuart door Michiel van Mierevelt

Elizabeth Stuart door Michiel van Mierevelt

Het vertalen van zo’n tekst is nog niet zo eenvoudig – maar gelukkig heb ik een behoorlijke achtergrondkennis van de Nederlandse en Engelse geschiedenis uit de 16e en 17e eeuw, wat ook wel echt nodig is voor een mooi eindproduct. Het resultaat is straks te vinden in de catalogus, geschreven door Dr. Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden.

Rivalen aan het Haagse Hof – Maand van de Geschiedenis

Haags Historisch Museum

Comments are closed.

VERTALEN TEKSTREDACTIE BIJLES ENGELS NEDERLANDS